Lymfpromenader & Medicinsk Qi Gong med Lymfmassör Annika Blomqvist

Stacks Image 59
Lymfpromenader & Medicinsk Qi Gong

Kommande Lymfpromenader med Annika,
se
Kalender och på FacebookVad är Lymfpromenader?

Vi vandrar i naturmiljö, parker och skogsstigar, stannar till ibland och gör lymfövningar, andningsövningar tillsammans med Qi Gong.
Lymfövningarna består av lätta, mjuka strykningar, tryck och skakningar i lymfflödets riktning. På så sätt stimuleras lymfsystemet som gör att mer vätska och slaggämnen förs bort till de olika lymfstationerna.

Lymfsystemet kan man aktivera med hjälp av djupandning och rörelser. Det består av små muskelsegment som kallas lymfhjärtan och de har en egen pumpförmåga och precis som man kan aktivera sitt hjärta så kan man själv påverka lymfan att pumpa lite snabbare.


Lymfövningarna och Qi Gong för bort vätska från vävnader och när slaggämnen rensats ut ur kroppen känner du dig lättare i kroppen!Vad är Medicinsk Qi Gong?

Medicinsk Qi Gong -¨Kinesisk Yoga¨
Qi Gong stärker ditt immunförsvar, förbättrar din koncentration och motverkar stress och spänningar.
Ger ökad rörlighet och smidighet samt fokuserar på det friska i människan och förebygger och behandlar sjukdomar.
Metoden fördjupar din kontakt med naturen och ökar din Livskraft - Qi.
Medicinsk Qi Gong är en del av Traditionell Kinesisk Medicin, TKM, ett 5 000 årig holistiskt medicinskt system, där grundsynen är att människa och natur, kropp och själ existerar i en samverkande helhet.
Läs mer här!

Det lymfatiska systemet

Det lymfatiska systemet är kroppens reningsverk, en livsviktig del av vårt immunförsvar och som skyddar oss från infektioner. Det bildas 2-4 liter lymfa dagligen.
I lymfnoderna finns lymfocyter, celler som tillhör immunförsvaret. Viktiga organ för lymfsystemet är mjälten, thymus, benmärg. De största lymfkärlen sitter inne i bröstkorgen
Dessa avlägsnar gamla eller skadade celler från blodet.

Lymfsystemet är ett envägssystem som transporterar vätska och slaggprodukter från kroppens alla delar, passerar via lymfstationer/lymfnoder som agerar som reningsfilter, dessa finns i armhålor, hals, bröst och ljumskar, för att sen tömma sig vid nyckelbensgropen tillbaka till blodbanan där det renas och transporteras ut ur kroppen via urinen, svett och utandning.

Några vanliga symtom som kan tyda på en tröghet i lymfsystemet är vätskesvullnad, tyngdkänsla i kroppen, trötthet, återkommande infektioner och förkylningar.